منجی باوری در شیعه
منجی باوری در شیعه
مهدویت در منابع روایی شیعه
مهدویت در منابع روایی شیعه بسیار پررنگ است.شاید بتوان که در میان آموزه های اسلام کمتر موضوعی مانند مانند مهدویت مورد توجه واهمیت قرارگرفته است.
بحث مهدویت آنچنان در مباحث اسلامی بخصوص تشیع پررنگ و پر اهمیت بوده است که انحراف های آن از دویست سال قبل از ولادت آن حضرت آغاز شده است.
قبل از تولد حضرت تنی چند از اصحاب و شاگردان ائمه (ع) و حتی بعضی از فرق دیگر، کتاب هایی با عنوان« الغیبة » در مورد حضرت مهدی (عج) نوشته و به جمع آوری احادیث پیرامون آن حضرت پرداخته اند.
معرفی چند کتاب دیگر
الف) کتاب سلیم بن قیس هلالی: این کتاب اولین کتاب حدیثی موجود می باشد که تقریبا صد و هشتاد سال قبل از تولد حضرت مهدی (عج) نگارش یافت.
ب) تفسیرالقمی: این کتاب اثر ابوالحسن علی بن ابراهیم بن هشام قمی از راویان بزرگ شیعه و از یاران امام حسن عسکری(ع) می باشد. این تفسیر از قدیمی ترین تفاسیر است...
حضرت حجت(عج) در روایات
در روایات بسیاری نسبت حضرت مهدی(عج) را به رسول خدا(ص) و زهرای اطهر(س) رسانده اند مانند احادیث شریف زیر:
رسول اکرم(ص) می فرمایند:« کسی که انکار کند قائم (عج) از فرزندان من است، مرا انکار کرده است. »
امام باقر(ع) می فرمایند:« از ما دوازده نفر محدث هستند، هفتمین از فرزندان من قائم(عج) است. »
بعضی از روایات ویژگی های زیر را در مورد حضرت حجت(عج) بیان می دارد:
مخفی بودن آثار حمل مادر ایشان
مخفی بودن ولادت ایشان
روشن شدن چراغی در بیت الحمد. این چراغ از زمان ولادت ایشان تا هنگام ظهور روشن خواهد بود.
البته چگونگی روشن بودن آن چراغ برای ما مشخص نیست.
سلسله ی امامت به ایشان تمام می شود و او خاتم اوصیا است.
ایجاد حکومت واحد جهانی
ایشان عمری طولانی دارد
درس نهم
فرق منجی گرایی در اسلام با سایر ادیان
ضرورت مطالعه ی موعودباوری در ادیان دیگر
از آنجایی که دین یکی از مهمترین ابعاد زندگی انسان ها است، شناخت ادیان جهان و نحوه تفکر آن ها پیرامون منجی بصیرتی افزون تر، درباره منجی گرایی، نیازها و دغدغه های پیرامون آن به ما می بخشد.
نزدیک شدن جوامع و تبادل روزافزون فرهنگی در جهان معاصر، آگاهی از دین و فرهنگ دیگر مردمان را به ویژه برای دست اندرکاران دین و فرهنگ، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
ما به عنوان مسلمان و به عنوان پیرو مکتب اهل بیت(ع) برای درک میراث عظیم معنوی و فرهنگی حکومت جهانی حضرت مهدی (عج) از شناخت درست موعود ادیان دیگر سود بسیار خواهیم برد.
مشابهت های موعودباوری در ادیان
1.در بسیاری از ادیان این اندیشه مشترک است که نجات دهنده آخرالزمان از خاندان نبوت است.
2.در همه ی ادیان نوعی اعجاز یا فرق عادت در مسائل مربوط به موعود دیده می شود.
3.همه ی ادیان با عبارات و شیوه های واحدی از ویژگی های عصر انتظاریاد کرده اند سبب این همسانی این است که در همه ی دوران ها و برای همه ی مردم ستم، کینه و جنایت ناپسند بوده است.
4. درباره آخرالزمان آنچه در همه ادیان مشترک است این است که: جامعه ای که پس از ظهور موعود تشکیل می شود،مجموعه ای به تمام معانی هماهنگ و زیباست.
5. در بیشتر ادیان،تعیین زمان برای آمدن منجی روشن نیست.
.....
امتیازات و ویژگی های موعود اسلام
1. موعود اسلام زنده و حاضر در تاریخ است....بدین سبب دوران انتظار در مذهب شیعه تحرک سازنده ای دارد و مؤمن خالص در این دوران مسئولیت سنگینی به عهده دارد.
2. حکومت جهانی اسلام جهان شمول است....
3. موعود اسلام کمال و تمام است؛ به عبارتی تمام ویژگی های منجی ادیان ابراهیمی و غیر ابراهیمی در وجود ایشان موجود می باشد.
4. در آیین اسلام اعتقاد به موعود همراه« مراقبت دائمی » است...مراقبت دائمی که از مفهوم انتظار الهام می گیرد، در اصلاح افراد جامعه و در نتیجه در سالم بودن کل جامعه تأثیر بسیار دارد.
5. خاستگاه موعود شیعه،اسطوره ها و باورهای کهن نیست، بلکه اعتقاد به آن به صورت مفهوم« حجت الهی » است که به تعبیر شیعه همیشه در زمین برقرار بوده و خواهد بود.
6. موعود اسلام علاوه بر اهتمام به رفاه و اقتصاد دنیایی، بر کمال انسان و جهان آخرت نیز تأکید می کند.
7. موعود اسلام به همراه اسلام انسان های ممتاز در عرصه های مختلف به اداره حکومت جهانی می پردازد و مهمترین ویژگی حکومت جهانی حضرت مهدی(عج)حکومت بر دلها است.
8. موعود اسلام با مفاهیم قسط و عدل قرین است.در بسیاری از ادیان مفهوم عدالت در موعود باوری نیامده است و اگر هم آمده به معنای انتقام است.
9. موعود اسلام پشتیبان و موتور محرکه ی قیام های عدالت خواهانه است؛بر خلاف آیین های دیگر.
شهید حاج محمد ابراهیم همت